Erdők hete

A XXII. Erdők Hete időpontja: 2018. október 01 - október 07. 

Az I. Erdők Hete 1997-ben a „Tegyünk együtt többet erdeinkért!” felhívással fordult az erdőben dolgozó erdészekhez és az erdőt kedvelő támogatókhoz. „Az akció célja volt, hogy megértessük, nem az erdésztől kell félteni az erdőt, mert az erdész az erdő gondozója.” Az erdők megóvása közös ügyünk, hogy unokáinknak is lehetőségük legyen megtapasztalni hazánkban is az erdőjárás élményét. Élvezni annak minden közjóléti, természeti, környezeti és gazdasági hasznát. Ahhoz, hogy ezt az ügyet támogassa valaki, először a saját környezetében található erdők szépségét kell megismernie, megszeretnie. Azt gondoljuk, hogy ez a lehetőség most adott lesz a Dabasi Kossuth Lajos Általános Iskola felsős diákjainak. Sajnos az erdők hetében nem sikerült busz hiány miatt ellátogatni a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Táborfalvi Erdészeti igazgatóságának a területén található Betyárdombi tanösvényre.

Október 8-án néhány nappal az aktuális hét után azonban megvalósítjuk a tervet. A tanítási nap vége felé szakaszosan indulva busszal elmegyünk Táborfalvára.

A Betyárdombi tanösvény 2800 m hosszú körút, amely az erdészet és szűk környezetének természeti értékeit bemutató, 6 állomásból álló túrajelzéssel ellátott, bárki számára könnyen járható, látogatható tanösvény. Egyes állomásai sorban, a terület általános jellemzőinek ismertetése után a helyben található jellemző fa- és cserjefajokat, természetes növénytársulásokat, különleges védett, fokozottan védett - lágyszárú- és állatfajokat mutatják be, majd pedig a szálaló erdőgazdálkodásról is olvashat az érdeklődő. Az útvonal Táborfalva község határában egy, az elmúlt 28 év alatt természetesen beerdősült területen fut, csodálatos képet adva a Kiskunságon jellemző természetes folyamatokról. Borókás-nyáras és erdeifenyves erdők, valamint cserjések váltják egymást és gyakran megtalálhatóak már kocsányos tölgyek magoncai is a nagy fák alatt.

Kabai Etelka Zsuzsanna