Európai hulladékcsökkentési hét

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2018. november 17-25. között kerül megrendezésre. Az idei év kiemelt témája a veszélyes hulladékok megelőzése, „Méregtelenítsünk” szlogennel.
A fókusztéma főként a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokra, vegyszerekre próbálja felhívni a figyelmet. A veszélyes hulladékok nagyobb kockázatot jelentenek az egészségünkre és környezetünkre, mint a más típusú hulladékok. Így kiemelten fontos, hogy csökkentsük a káros összetevőkkel rendelkező termékek használatát, valamint gondoskodjunk róla, hogy ezek megfelelően legyenek ártalmatlanítva.

Hulladéktípusok, melyek kapcsán akciónkat létrehozzuk:

  • takarítószerek: mosó – és tisztítószerek a lakásban, ez kapcsolódik a zokni akciónkhoz. A használt zoknikból szigetelőanyag készül a bútoripar számára, valamint geotextília. Osztályonkénti versenyben gyűjtjük a tiszta, kinőtt, kilyukadt, esetleg párját vesztett zoknikat./ minden darab zokni 1 pontot ér.

Az akcióhét tematikus napján, az osztályok 1-1 óra /technika/ keretében, ezekből egy kisebb mennyiséget, 10- 15 db zoknit saját kezűleg kimosnak, öblítenek, teregetnek, felhasználva a helyben elkészített környezetbarát háziszappant, mosó- és öblítőszereket. Ehhez szükséges osztályonként: 2 db lavór, hokedli, facsipeszek.  Minden osztály „örökbefogad” egy mosdókagylót, amit környezetbarát tisztítószerrel kitakarít.

  • Elektronikai hulladékok: Ezeket az egész témahéten várjuk, kivétel képcsöves tévé, képcsöves monitor.

Tisztelettel:

Morva Ágnes Etel 

tanárnő

Tamás Roland

intézményvezető