Szülőkhöz kérés!

Az Európai Uniós adatok alapján a 0 és 14 év közötti gyermekeket érintő halálesetek közül, minden tizedik közlekedési balesetre vezethető vissza, míg a gyermekek fogyatékossá, illetve mozgáskorlátozottá válásának legfőbb oka a közúti közlekedésben keresendő. Ezen adatok egyértelműen azt jelzik, hogy a gyermekek a közúti közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb szereplői. A biztonság rendkívül relatív kategória, mert ami az egyik félnek még biztonságos, lehet, hogy a másiknak már korántsem az. Ha nem történik baleset, akkor sem biztos, hogy biztonságról beszélünk, mert lehetnek rejtett veszélyforrások is, amit fel kell kutatni (észrevenni) és fel kell számolni. A Dabasi Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói minden reggel veszélyforrásnak vannak kitéve. Különösen esős idő esetén. A gyermekekre jellemző, hogy 6-10 éves kor alatt többnyire ritkán vesznek részt önállóan a közlekedésben. Ebben a korban általában még a szülő, nagyobb testvér (vagy más felnőtt) felügyelete mellett közlekednek. A gyermekek biztonságos közlekedésére való kiemelt odafigyelést két tényező is indokolja. Az első, hogy a gyermekek a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közlekedésnek, másrészt pedig ők lesznek a jövő felnőtt közlekedői, gépjárművezetői. A gyermekekre mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, iskolánk előtt reggelente ez kiváltképpen jellemző. A gyermekek jellemzői, hogy még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez szükségesek, továbbá a rájuk leselkedő veszélyekkel sincsenek tisztában, s általában figyelmük sem eléggé koncentrált.

A gyermek számára a szülők az első számú „mintaadók”. A szülők közlekedési magatartása, személyes példamutatása jelentős mértékben meghatározza a gyermekeik közlekedési szabályokhoz való hozzáállását. Amennyiben a gyermek azt látja, hogy a szülő megtartja a közlekedés szabályait, s őt is hasonló szellemben neveli, akkor a pozitív minta tovább öröklődhet. Ellenkező esetben, amikor az óvodában, vagy az általános iskolában a gyermeket a szabályos közlekedésre készítjük fel, ugyanakkor hazafelé menet a szülő tiltott helyen viszi át gyermeket az úttesten, megáll tiltott helyen akkor a közlekedésre nevelés hatása pillanatok alatt a romjaiba hullhat. Azt gondolom – és ebben hiszek –, hogy a szülők (illetve a felnőttek) felelőssége a gyermekek közúti baleseti sérülései vonatkozásában is meghatározó.

Tapasztalatom, hogy egy reggel iskolánk előtt legalább 30-40 esetben történik szabálytalan parkolás és 10-15 percig, míg a gyermekét az iskolába beviszi ott áll, akadályozván a forgalmat. Másik probléma, hogy több szülő a gyermekét „kidobja” az autóból, pedig ezek az esetek elkerülhetőek lennének, hisz iskolánkat körülveszi az önkormányzat, a bíróság, a SPAR, a piaccsarnok, és az OboAréna melletti parkoló.  

Az előzőekben leírtak alapján a gyermekeink közúti közlekedését az átlagosnál nagyobb kockázatok jellemzik, azt gondolom ez nem csak iskolánk, de azon szülők gyermekeinek érdekeit is sérti, akik betartják a közlekedési szabályokat. Ennek minden közlekedőben tudatosulnia kell. Tapasztalatom az is, hogy a rendőri jelenlét önmagában kevés. Ugyanazokat a szabálytalanságokat a rendőr jelenlétében is elkövetik. Amíg ezért nincs szankció, sok esetben idő sincs rá, hogy a szabálytalanságot elkövetőnek szólni tudjon, addig a probléma továbbra is fenn fog állni. A szülői közösség egyetért a problémával és levélben fordultak hozzám, hogy segítsek ennek a problémának a megoldásának az érdekében. Közös értekezleten a problémáról beszélgettünk a szülőkkel és a kollégákkal.

Nyomatékosan kérem a szülőket, hogy reggelente és a délutáni órákban használják az iskolánk körüli parkolókat! Arra mindig kell, hogy idő legyen, hogy egy szülő ne csak "kidobja", hanem egy öleléssel vagy puszival köszönjön el a gyermekétől, vagy nyugodt körülmények között, szabályosan parkoló autó mellett kísérje be gyermekét iskolánkba, ne akadályozza a forgalmat! 

Felvettem a kapcsolatot Dabas városával, valamint a dabasi rendőrkapitánysággal ez ügyben és közösen dolgozunk a probléma megoldásának érdekében. Viszont Önök tudnak a legtöbbet tenni annak érdekében, hogy ez ne így legyen, hisz mindannyiunk számára a gyermekeink a legfontosabbak!

Kérjük a közlekedési szabályok betartását!

Tisztelettel:

Tamás Roland

intézményvezető